Flybook
Image default
Boeken en Tijdschriften

7 culturele verschillen om op te letten bij het zakendoen in Spanje

Als je van plan bent om zaken te gaan doen met Spanjaarden, dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal culturele verschillen en gewoonten. Hieronder vind je zeven zaken waar je zo goed als zeker aan zal moeten wennen als je zaken gaat doen met Spanjaarden. Zakelijk Nederlands is écht anders dan zakelijk Spaans. 

 

Punctualiteit is niet de hoogste prioriteit 

In Spanje is punctualiteit niet altijd de hoogste prioriteit. Het is normaal dat vergaderingen of afspraken later beginnen dan gepland. Dit betekent echter niet dat Spanjaarden niet serieus zijn over hun werk. Het is gewoon een kwestie van een iets ander tijdsbesef. Veel Nederlanders geven aan daar aan het begin moeite mee te hebben omdat de Nederlandse punctualiteit daar lijnrecht tegenover staat. 

 

Zakelijke relaties zijn gebaseerd op persoonlijke connecties 

In Spanje zijn zakelijke relaties gebaseerd op persoonlijke connecties. Het is belangrijk om tijd te nemen om te socializen en een band op te bouwen met je Spaanse zakenpartners. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je tijd doorbrengt in bars en restaurants, waarbij het niet ongebruikelijk is om wat tapas te delen. In Nederland zijn zakelijke relaties vaak wat afstandelijker. 

 

Spanjaarden zijn gepassioneerd en expressief 

Spanjaarden zijn gepassioneerd en expressief en dit kan soms overweldigend zijn voor mensen die gewend zijn aan een meer terughoudende zakelijke cultuur. Het is belangrijk om open te staan voor hun manier van communiceren en dit niet op te vatten als een teken van agressie.  

 

Houd rekening met de siësta 

In Spanje is de siësta nog steeds een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven voor veel sectoren. Dit betekent dat veel bedrijven tussen 14.00 en 17.00 uur gesloten zijn. Het is daarom belangrijk om hiermee rekening te houden bij het plannen van afspraken. 

 

Spanjaarden nemen de tijd voor beslissingen 

Spanjaarden nemen de tijd voor beslissingen en vinden het belangrijk om alle opties te overwegen voordat ze een keuze maken. Dit kan betekenen dat het langer duurt voordat er een definitief besluit wordt genomen. Het is belangrijk om geduld te hebben en niet te pushen. 

 

Zakelijke kleding is belangrijk 

In Spanje is zakelijke kleding belangrijk. Het is gebruikelijk om formele kleding te dragen tijdens vergaderingen en afspraken. Dit betekent meestal een pak voor mannen en formele kleding voor vrouwen. 

 

Spanjaarden waarderen beleefdheid en respect 

Het is belangrijk om de juiste titels te gebruiken en beleefd te zijn in de omgang. Daarnaast is het belangrijk om altijd te begroeten met een handdruk en oogcontact te maken tijdens het gesprek. Ook zal het zeker gewaardeerd worden als je de moeite neemt om hun taal te spreken. Een cursus Spaans zal daarom zeker niet misstaan. 

 

Door rekening te houden met deze culturele verschillen en gewoonten, kun je de kans op een succesvolle zakelijke relatie met Spanjaarden vergroten. 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/portugees/