Flybook
Image default
Aanbiedingen

Een gids voor fietsstoeltjes voor kinderen

Als je je kind al op jonge leeftijd het plezier van fietsen kunt bijbrengen, kun je hem of haar een levenslange liefde voor fietsen bijbrengen. Of je nu een korte afstand aflegt of met je gezin op avontuur gaat, er is altijd een geschikt fietsstoeltje achter of fietskar. Hier is onze gids voor het kiezen van het juiste stoeltje of de juiste fietskar voor jou en je kind.

De juiste kinderdrager voor je fiets kiezen

Het toevoegen van een kinderzitje of fietskar aan je fiets is een geweldige manier om er als gezin op uit te trekken en te ontdekken. Of het nu gaat om een korte rit of een lang avontuur, er is een kinderdrager die bij jouw stijl past. Deel het plezier van fietsen met je baby of peuter en laat ze de wereld op een hele nieuwe manier zien!

Afhankelijk van waar je wilt fietsen, de stijl van je fiets en de leeftijd/het gewicht van je kind bepalen de opties die je hebt op het gebied van een zitje of fietskar. Hieronder vind je een gids om het juiste fietsstoeltje of de juiste fietskar te kiezen.

 

Waar moet je beginnen?

Is je kind er klaar voor? Er is geen vaste leeftijd waarop je een kind mee mag nemen op de fiets, maar het is een goed idee om na te gaan of het zelfstandig kan zitten. Het zou onveilig zijn om een kind te dragen als het niet de juiste nek kracht heeft om hobbels en algemene fietsbewegingen op te vangen. Zodra ze zelfstandig kunnen zitten, rond de leeftijd van 9-12 maanden, zouden ze in een geschikt zitje met bevestigingsmiddelen moeten kunnen rijden.

 

Kun je een helm krijgen?

Als je kind geen helm heeft of er geen past, mag het niet fietsen. Fietsen kan gevaarlijk zijn, dus je moet er zeker van zijn dat ze voldoende beschermd zijn bij een ongeval.

 

Is de fiets compatibel?

Niet alle zitjes of aanhangers zijn compatibel met elke fiets. Raadpleeg de betreffende montagehandleidingen om te zien of het zitje geschikt is voor de fiets waarop je het wilt monteren. Sommige zadels vereisen extra dragers of beugels – die niet altijd samen met het zadel zelf worden verkocht – en ze zijn niet allemaal compatibel met het type fiets waarop je ze wilt monteren. Zorg ervoor dat het zitje/rek de juiste bandenspeling heeft, geschikt is voor het gewicht van het kind en veilig op de fiets kan worden bevestigd. Een onjuist gemonteerd stoeltje of fietskarretje kan letsel of schade aan het stoeltje of de fiets veroorzaken.

Soorten kinderzitjes

Kinderzitjes vooraan zijn ideaal voor kleine kinderen. In het voorzitje zitten ze tussen je armen en zijn ze altijd zichtbaar voor je. Naar voren gerichte zitjes geven het kind een perfect zicht op wat er komen gaat, waardoor ze maximaal genieten van en blootgesteld worden aan het fietsen. Dit betekent wel dat het kind meer wordt blootgesteld aan wind en zon.

Dit type zitje is ontworpen voor kleinere kinderen, want hoe groter en zwaarder ze worden, hoe minder ruimte er beschikbaar komt om efficiënt te trappen en hoe lastiger het sturen wordt. Voorzitjes worden meestal op twee manieren op de fiets bevestigd, hetzij rechtstreeks op de bovenbuis van het frame, hetzij via een beugel rond de vorksteel.

 

Belangrijkste voordelen:

Licht gewicht

Het beste zicht op het pad voor de fiets

Dicht bij de ouder

 

Achteraan gemonteerde kinderzitjes

 

Een Qibbel achterzitje is waarschijnlijk de meest gangbare keuze als kinderdrager en er zijn allerlei soorten en maten. Ze worden meestal op twee manieren op de fiets bevestigd: op een bagagedrager of via een beugel rond de zadel- of bovenbuis.

Achterdragers passen op de meeste fietsen, met uitzondering van mountainbikes met dubbele vering en high-end racefietsen. Achterdragers bieden een goede ondersteuning voor het kind en laten de berijder (ouder) alle bewegingsvrijheid. Ze kunnen echter vrij zwaar zijn en het zwaartepunt van de fiets verplaatsen, omdat het zadel zo ver naar achteren op het frame zit. In het ergste geval maken ze de voorkant van de fiets licht en moeilijk te controleren of zelfs te kantelen. Mits goed gemonteerd, vormen ze echter een uitstekend en eenvoudig vervoermiddel voor jouw kind.

 

Belangrijkste voordelen:

Compatibel met een groot aantal fietsen

Hoge mate van ondersteuning voor het kind

De berijder kan ongehinderd trappen

https://www.ingelbewaarder.nl/welk-fietsstoeltje-voor-welke-leeftijd/