Flybook
Image default
Dienstverlening

Marokkaanse Familierechtbank: Een huwelijk zou niet altijd in stand gehouden moeten worden

Hamid Fadli en Mohamed Ali El Hichou zij het erover eens: bemiddeling is een belangrijk hulpmiddel in hun werk als rechters in Marokko, zeker als het gaat om scheidingszaken. “een van de voordelen van bemiddeling is dat het ervoor zorgt dat partners naar elkaar gaan luisteren. Zodra een echtgenoot zich meer bewust is van de behoeften van zijn vrouw, wordt hij ook ontvankelijker voor haar zorgen,” aldus Mohamed Ali El Hichou, hoofd van de Familie afdeling en vice president van de rechtbank in Chefchaouen (stad in Noordwestelijk Marokko, red), toen hij geïnterviewd werd door KVINFO in Kopenhagen. Hij heeft samen met zijn collega Hamid Fadli en vijf andere Marokkaanse rechters een bemiddelingstraining afgerond en is nu zelf een bemiddelingstrainer voor andere Marokkaanse rechters – een methode die langzaam ingevoerd wordt in het Marokkaanse systeem van familierecht. Het trainingsprogramma vond plaats van 2008 tot 2013 als onderdeel van het KVINFO programma, “het versterken van vrouwenrechten en toegang tot rechtspraak in het Marokkaanse rechtssysteem,” met als doel het implementeren van gelijke rechten en het consolideren van vrouwenrechten die behandelt worden foor de familierechtbanken in Marokko.

In Marokko moet er een rechter aan te pas komen als een van de partners een scheiding aanvraagt. Deze wordt door een rechter toegekend. Hoewel rechters een Marokkaanse scheiding niet mogen weigeren kunnen ze wel een verzoeningspoging eisen.

“De rechter moet in beginsel vooral proberen om de partners weer met elkaar te verzoenen om een scheiding te voorkomen. Als verzoening niet mogelijk blijkt, moet de rechter bemiddeling eisen om zodoende te zorgen voor minimaal conflict tijdens het scheidingsproces,” legt Lene Ingvartsen, Senior Programme en Financieel adviseur bij KVINFO departement voor het Midden Oosten en Noord Afrika uit.

De verzoeningseisen zijn opgenomen in de Mudawana, het Marokkaanse familierecht, aangepast in 2004 en bekend als het toekennen van een nieuw aantal rechten aan vrouwen, in overeenstemming met Islamitische jurisprudentie, een essentieel onderdeel van de identiteit van veel Marokkanen. Een van de belangrijkste amendementen was de introductie van Shiqaq, of dispuut, als een geldig reden voor een vrouw om een scheiding aan te vragen. Tegenwoordig is de verklaring van een vrouw dat verzoening onmogelijk is voldoende voor haar om een scheiding aan te kunnen vragen.

De nieuwe Familiewet zorgt zo dus – formeel – voor een gelijke toegang tot scheiding voor mannen als vrouwen. Bemiddeling is geïntroduceerd als onderdeel van de revisie maar alleen te gebruiken als methode als verzoening niet mogelijk blijkt.

Mohamed Ali El Hichou legt uit:

“Als er een beslissing tot stand is gekomen aangaande de ontbinding van het huwelijk, draagt bemiddeling bij aan de ontwikkeling van een gezamenlijk begrip. In zulke gevallen dient men zich te richten op de toekomst en een bemiddeling is voor rechters een middel om om te gaan met tijdbommetjes, die er altijd zullen zijn bij scheidingszaken. Een scheiding is niet het einde, het is simpelweg het begin van een tornado van problemen aangaande voogdij, bezoekrechten en alimentatie.”

 

https://www.taspinaradvocatuur.nl/