Flybook
Image default
Vakantie

Masai Mara – een bijzondere safari-ervaring

In de zuidwestelijke punt van het Afrikaanse Kenia ligt een fascinerend wildreservaat, de Masai Mara. Wie natuur en wildlife op z’n bucketlist heeft staan, is hier goed te plek. Het reservaat telt zo’n 1500 km2 maar is ook onderdeel van de kolossale natuur van de Serengeti,  nu beschermd binnen de grenzen van een nationaal natuurpark in Tanzania. Samen met dit reservaat is de Serengeti wereldberoemd. Dit gebied is namelijk het eindpunt van enorme hordes migrerende hoefdieren. Al deze grazers ondernemen elk jaar opnieuw een lange tocht waarbij ze de regenwolken achternagaan. Elke keer als de Serengeti in een uitgedroogde vlakte verandert, zoeken miljoenen wildebeesten hun heil verderop.

 

Een rivier die rood kan kleuren

Door het wildreservaat van Kenia kolkt een rivier, de Mara. Dit is een serieus obstakel voor de migratie van zebra’s, gazelles, springbokken en wildebeesten. Hier speelt zich dan ook elk jaar een immens drama af, waarover zo meteen meer. De rivier is een van de redenen om voor een safari juist hier te kiezen.

 

De Masai Mara is het thuis van de Grote Vijf

De Grote Trek is van juli tot oktober. Maar ook buiten dit seizoen is Kenia’s Masai Mara adembenemend mooi. Je ziet er acacia bossen, mysterieuze rivieroevers, enorme savannes en een bekoorlijk heuvelland. In al dit groen valt, met enig geluk, zo nu en dan het hele dierenbestand van de Grote Vijf te spotten. Want luipaarden, leeuwen, olifanten, buffels en neushoorns bevolken de Masai Mara. En de rivier is vergeven van nijlpaarden en krokodillen, ook niet de kleinste jongens. In het zwerk vliegen gieren, arenden en ibissen. De struisvogel draaft er ook rond.

 

Op weg naar een groenere einder

Een van de magneten van het Keniaanse natuurgebied is en blijft de Grote Trek. Je kunt op safari in de tijd dat die plaatsvindt, zo tussen juli en oktober. Miljoenen grazers verlaten dan de vlakten van de Serengeti en zoeken de grazige weiden van zuidwestelijk Kenia op. Onderweg wachten wel gevaren. Niet alleen willen roofdieren de grazers de pas afsnijden, ook het terrein waar ze over gaan is niet altijd lekker vlak en soms moeilijk begaanbaar. Leeuwen en luipaarden zien heel wat lunchhapjes voorbijtrekken in de zomer. Ben je als dier niet snel ‘ter been’ en verzwakt, dan zul je de eerste zijn die de roofdieren in hun klauwen krijgen.

 

Het jaarlijkse bloedbad van de Masai Mara

De migrerende hoefdieren krijgen het pas echt lastig als de Mara rivier nadert. Deze oversteek is het ultieme drama voor de migranten. Niet door de steile oevers of het gladde terrein, waarbij het gevaar bestaat om een poot te breken. Nee, de aanwezigheid van de krokodil zorgt voor het bloederige drama. Terwijl de grazers de rivier doorkruisen, slaan de krokodillen meedogenloos toe en zetten hun kaken rond de hoefdieren. Mocht er eentje ontsnappen dan wordt die vaak een speelbal van het krachtige water en gaat hij alsnog dood – nu door verdrinking. Op drukke dagen is de Mara een hel gelijk: met schreeuwende dieren, happende krokodillen, overal bloed en het glibberen en kronkelen van de gevaarlijke krokodillen; één grote massaslachting in de Masai Mara.