Flybook
Image default
Kunst en Kitsch

Tips voor wie rouwt

Tips voor wie rouwt

Verlies van een dierbare of geliefde verandert je leven. De heftige periode van het overlijden tot de uitvaart kan een emotionele rollercoaster zijn met extreme emoties. Ook daarna is het verdriet en gemis vaak nog hevig. Feestdagen en vakanties zijn momenten waarin de afwezigheid en het gemis van de dierbare extra sterk ervaren worden.

Een persoonlijke uitvaart die binnen 7 dagen na het overlijden meestal volgt helpt om een oprecht afscheid te nemen. Voorwaarde is dat dan goed georganiseerd wordt en dat de nabestaanden de ruimte krijgen voor eigen inbreng.  Na de uitvaart is ruimte om te gaan denken aan een gedenkteken op de begraafplaats of aan een mooie urn. Het helpen om samen een persoonlijke grafmonument in combinatie met grafkunst tot stand te brengen kan helend en troostrijk zijn. Mooie en gevoelige voorbeelden van originele en moderne Grafmonumenten staan hier.

Gelukkig is er vlak na een overlijden en de periode erna hulp en troost familie en vrienden. Dat geeft steun en brengt mensen vaak tot elkaar. Op langere termijn verbleekt het verdriet bij de niet direct betrokkenen. Dat is logisch, voor hen gaat het leven van alle dag weer verder. Maar voor degene die het direct treft blijft het gemis en het verdriet. Rouwen kan heel rauw zijn. Trouw is ook niet zomaar weer over. Hoe lang dat duurt verschilt van persoon tot persoon.

Het rouwen kan voor buitenstaanders als te lang en te lastig worden ervaren. Er is een moment  waarop “men” vindt dat het wel genoeg is geweest. Dat het tijd wordt om de draad weer op te pakken – dat je je verdriet achter je moet laten en je moet richten op het leven.

Verlies is vaak als een amputatie: een wond kan wel helen, het gemis zal echter nooit helemaal weggaan. Een gapend gat na het verlies van je partner of kind en het gemis dat nooit helemaal over zal gaan vallen lastig te delen. Dat kan tot eenzaamheid leiden. Voor een mens is langdurig eenzaamheid ongezond. Eenzaamheid intensiveert verdriet en maakt het gemis alleen maar sterker en lastiger om een plekje te geven.  Verlies verwerk je niet zoals een uitvaartverzorger ooit zei. Afval dat verwerk je! Het gemis dat is een kwestie van “doorleven”. Hier volgen tips hoe met verlies en rouw verdriet en eenzaamheid om te gaan. Om te kunnen “doorleven”.

 

Tips in tijden van eenzaamheid

1. Erken en herken je emoties

Schaam je niet voor je eenzaamheid. Je bent de moeite waard en verdient het niet om eenzaam te zijn. Helaas hebben veel meer mensen van alle leeftijden last van eenzaamheid en schaamte hierover. Het verlies van een dierbare geeft ook ene gevoel van eenzaamheid. Iemand die je dierbaar was komt nooit meer terug.

Je mag eenzaam om zijn als je dierbare er niet meer is. Niet bepaald iets waarvoor je zou moeten schamen. Dat anderen je niet kunnen bijstaan is vaak geen opzet. Vraag daarom een ander om hulp als je er behoeft aan hebt. Dat is geen teken van zwakte, maar van kracht. Je kwetsbaar durven opstellen kan heel dapper zijn. Wat er voor naars in jouw leven is gebeurd is niet altijd bekend bij anderen. Je moet ook niet alles in 1 te vertellen;  het mag ook stapje voor stapje. Zo bouw je langzaam aan een band en vertrouwen. Zo zie je vanzelf of iemand jouw vertrouwen aan kan en waard is.

Wanneer ie rollen omdraait en zelf anderen hulp aanbiedt maak je vanzelf spontaan contact en kom je weer onder de mensen. Ook die kleine gesprekjes en snelle contacten helpen als lichtpuntjes in een sombere dag.

 

2. Social Media

Op internet vindt je lotgenoten die in een vergelijkbare situatie zitten. Social Media geeft je de gelegenheid om anoniem te communiceren met mensen die ook rouwen, verdriet hebben of eenzaam zijn. Mensen die jouw situatie zullen herkennen. Zo zijn er aparte groepen en pagina’s op bijvoorbeeld Facebook die als gemeenschappelijke deler verlies, rouw en eenzaamheid hebben.  Denk bijvoorbeeld aan een groep speciaal voor jonge weduwen opgericht. Daarnaast zijn er ontelbaar veel forums en of groepen over tal van onderwerpen die je misschien aanspreken, denk aan hobby’s, geloof, kinderen, literatuur etc.

Als je deelt wat jou dwarszit op een open en persoonlijke manier zul meestal op veel begrip, mededogen en ondersteuning kunnen rekenen. Als jijzelf met liefde en mededogen reageert op de verhalen en reacties van anderen is dat de start van nieuwe contacten. Open staan voor anderen, begrip en mededogen tonen opent nieuwe deuren.

 

3. Kunstwerken en kunstopdrachten

In tijden van verdriet en eenzaamheid kan creativiteit  troost en afleiding geven. Hoewel het misschien moeite kost in het begin geeft het uiteindelijk nieuwe energie en afleiding.

Als je van nature creatief bent kun je je creativiteit laten stromen en uitdrukking geven aan het proces waar je doorheen gaat.  Behalve afleiding en mooie kunstwerken geeft het nieuw inzicht en nieuwe contacten.  

Creëer een mooi beeldhouwwerk, eigentijds sculptuur of uniek kunstwerk met als thema jouw herinneringen. Of je nu een figuratief, abstract of gestileerd beeld maakt; geef uitdrukking aan jouw eigen en unieke gevoelens. Een eigentijds sculptuur maken creëren of een unieke kunstopdracht door een kunstenaar laten maken in de vorm van een tuinbeeld, sculptuur bij de entree of een  reliëf aan de wand van de woning geeft extra waarde. Moderne sculpturen en kunstwerken van eigentijdse materialen zoals RVS 316, glas en geroest en (corten)staal zijn populair zowel privé als in de openbare ruimte als monumentale kunst.   Bemoei je eens actief met het ontwerp van een grafmonument in combinatie met grafkunst. Als je de verschillende stadia van het grafkunstwerk bewust meemaakt helpt dat bij het afronden van een belangrijke fase. Na de plaatsing van een grafmonument of gedenkteken begint vaak een nieuwe periode.

 

 

 

 

Ook kun je je actief bemoeien met het ontwerpen van een grafmonument. Door betrokken te zijn bij alle stadia van het gedenkteken werk je bewust toe aan de afronding van een fase in je leven. Vaak begint na het plaatsen van de grafsteen of het grafmonument een nieuwe periode.

Een hobby oppakken geeft sowieso afleiding en als je het in groepsverband doet levert het ook nieuwe contacten op

 

4. Nieuwe kennissen en contacten

Wellicht staat je hoofd er helemaal niet maar, maar desondanks kun je proberen voorzichtig weer in contact te komen met nieuwe kennissen en contacten. Met vrijwilligerswerk of een ochtendklasje yoga of een wekelijks sportclubje maak je vanzelf nieuwe kennissen. Het heeft niet alleen een positief effect op je conditie maar ook op je humeur en het geeft even afleiding van het gemis. Een pauze in het rouwen.

5. Afleiding & Verstrooiing

Als je dierbare overlijdt blijf jij achter met een leegte. Het gemis, het verdriet en de eenzaamheid moet je een plek geven. Anderen kunnen je helpen, maar het is een proces dat je van binnen in je eentje door moet gaan. Afleiding en verstrooiing zijn welkom om het te verzachten en even pauze te krijgen van rouwproces. Je kunt bestaande afleiding zoeken, maar als je het meer actieve ondernemende type bent kun je het natuurlijk ook zelf organiseren. Breng zelf dingen in beweging; organiseer en verzamel mensen rondom iets wat jij leuk en/of belangrijk vindt.

Als je regelmatig iets in je agenda hebt staan waarvoor je wel je bed uit moet helpt dat om je leven weer meer structuur te geven. Anderen rekenen op je. Het kan iets heel kleins en persoonlijks zijn, als het maar afleiding en plezier geeft. Het opnieuw inrichten van je woonkamer, een fotoboek maken vol met mooie herinneringen of samen actief zijn in het buurthuis of een kaartclubje bij je thuis.

 

6. Woord en beeld

Schrijven is van alle eeuwen. Brieven, dagboeken en gedichten zijn geduldige ontvangers van jouw woorden en gedachten. Misschien herken je het wel: de opluchting nadat je tegen iemand hebt uitgesproken wat je dwars zat?

Tegenwoordig is het schrijven en het toevoegen van bij passende foto’s eenvoudig. Het toevertrouwen van jouw diepste gevoelens aan het blanco papier helpt je emoties een plek te geven en zaken voor jezelf op een rijtje te krijgen. Al eeuwen lang doen mensen dit.

Het voordeel is dat je werkelijk alles wat je maar wilt kunt opschrijven, niemand hioeft het te lezen of te weten wat jij schrijft. Alleen wat jij wilt delen deel je met anderen. Je gedachten en gevoelen uitdrukken in woord en beeld lucht op. Het geeft ruimte aan je verdriet.

Wat ook helpt is brieven schrijven aan de dierbare die er niet meer is. Zeker als niet alles gezegd kon worden of er nog oud zeer is helpt het om dit te schrijven aan de overledene. Jack Nicholson, speelt in de film “About Schmidt” een weduwnaar. Na de dood van zijn vrouw raakt hij in een crisis zonder dat hij dit wil zien. Het helpt hem om alles wat hem dwarszit te schrijven aan zijn fosterparents kind. Het is een nogal ongewone manier om zijn verlies en verdriet onder ogen te zien.

Hoewel dit maar een film is , illustreert het wel hoe schrijven kan helpen om verdriet en eenzaamheid te accepteren..

Dit artikel wordt u aangeboden door Memorabel Grafmonumenten en Grafkunst

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/alle-grafmonumenten/