Flybook
Image default
Energie

De plug-in hybrid: nog even het beste van beide werelden

Zoals elke transitie levert de energietransitie een paar kleine problemen op. Eigenlijk wil iedereen wel elektrisch rijden: het is goedkoper en schoner, en als een een elektricien Zaandam een laadaansluiting in je huis laat plaatsen kan je ook nog eens thuis “tanken”, waardoor je nooit meer vanwege een lege tank te laat komt. Er zijn nog wel wat kleine problemen met elektrisch rijden. Hoewel de actieradius van elektrische auto’s steeds groter wordt is het nog niet voor iedereen goed genoeg, en je kan nog niet overal laadpunten vinden. Om in deze tussenperiode de overstap te vergemakkelijken bestaat er de plug-in hybrid.

Wat is het verschil tussen een plug-in hybrid en een hybride

Hybride auto’s bestaan al enkele jaren, en het is best verwarrend dat ze niet hetzelfde zijn als een plug-in hybrid. Het grootste verschil tussen beiden is dat je in een normale hybride de accu niet direct op kan laden. Een normale hybride zal de accu alleen op kunnen laden met de dynamo’s die hun energie uit de brandstof halen. Er kan remenergie worden teruggewonnen, maar alle energie zat ooit in brandstof. Een plug-in hybrid kan opgeladen op alle punten waar een elektrische auto opgeladen kan worden. Als je thuis een laadpunt aan laat leggen hoef je dus alleen maar voor lange reizen naar het tankstation.

Een laadpunt plaatsen

De meeste elektrische auto’s en plug-in hybrids worden met een kabel die op een normaal stopcontact aangesloten kan worden geleverd. Op thuis te kunnen laden heb je dus niet per se een speciale aansluiting nodig, maar de meegeleverde kabel is eigenlijk alleen maar voor noodgevallen. Deze kabel laadt echt veel te traag voor normaal gebruik. Daarom raden we je alsnog aan om een elektricien een lader op krachtstroom te laten plaatsen, dan wordt je minder snel gedwongen alsnog een tankstation op te zoeken, en bespaar je uiteindelijk meer geld.