Flybook
Image default
Meubels

Rolf Benz en de banken die hij heeft ontworpen

Er is een reden waarom sommige merken eeuwig lijken mee te gaan. Dat is het geval met Rolf Benz. Sinds de oprichting in 1951 heeft dit Duitse merk zijn identiteit steeds opnieuw gedefinieerd. Het is nooit tevreden geweest om alleen maar een modehuis te zijn; in plaats daarvan is het een icoon van high-end stijl geworden dat veeleisende klanten overal aanspreekt.

Vanaf de start als accessoiremerk dat zich richtte op herenhoeden, heeft Rolf Benz zijn assortiment uitgebreid met alles van schoenen en riemen tot jassen en pakken voor mannen, vrouwen en kinderen. Naast een grote verscheidenheid aan kleding en accessoires heeft het bedrijf zich uitgebreid met parfums en geuren, lederwaren zoals portefeuilles en handtassen, brillen en woninginrichting.

Nu we de 70e verjaardag van Rolf Benz vieren, blikken we terug op de geschiedenis van dit illustere merk in de wereld van de luxe mode…

De persoon Rolf Benz

Rolf Benz, die in 1926 in het Zwabisch-Franse Woud in Zuid-Duitsland werd geboren en rechten studeerde, opende in 1946 voor het eerst een kleine winkel in zijden stropdassen in Ulm. Met slechts een paar honderd dassen in voorraad was de winkel meteen een succes. Rolf Benz spaarde in 1951 genoeg geld om in Ulm een fabriek te openen die zijn eigen dassen produceerde, die meteen succesvol waren. Drie jaar later breidde Rolf Benz zijn productlijn uit met sjaals, riemen en zakdoeken. Rolf Benz was de volgende drie decennia een toonaangevend modemerk in Duitsland. Rolf Benz stierf in 1981 en liet een bedrijf achter dat een breed scala aan kleding en accessoires produceerde. Zo ontstond een bedrijf dat meer dan 70 producten per jaar produceerde en meer dan 500 mensen in dienst had.

Voortdurende heruitvinding

Aan het eind van de jaren 1970 was het bedrijf veranderd van een klein bedrijf dat zich uitsluitend richtte op herenaccessoires in een divers bedrijf dat een breed scala aan modeartikelen aanbood. Rolf Benz was uitgegroeid tot een toonaangevend merk op de Duitse markt en was klaar voor een nog grotere wereldwijde groei. In 1980 tekende het bedrijf een licentieovereenkomst met de Japanse groep International Trading Corporation (ITC). Deze overeenkomst gaf ITC het recht Rolf Benz producten in heel Japan te distribueren. Het jaar daarop tekende het bedrijf zijn eerste licentieovereenkomst in de Verenigde Staten. In 1983 veranderde het bedrijf zijn naam in Rolf Benz International. Datzelfde jaar introduceerde het een nieuwe lijn herenkostuums. Dit was het begin van een voortdurende heruitvinding die Rolf Benz tot een toonaangevend modehuis heeft gemaakt. Ga naar Plaisier Interieur om de designbanken te bekijken.