Flybook
Image default
Groothandel

RVS vs kunststof voor koelceldeuren

Vriesceldeuren zijn deuren die worden gebruikt in vriescellen, die speciale koelruimtes zijn ontworpen om producten op lage temperaturen te bewaren, meestal onder het vriespunt. Vriesceldeuren zijn ontworpen om de isolatie van de vriescel te optimaliseren en de overdracht van warmte van buiten naar binnen te minimaliseren, om de temperatuur in de vriescel stabiel te houden.

Vriesceldeuren zijn doorgaans gemaakt van materialen met uitstekende isolerende eigenschappen, zoals geëxtrudeerd polystyreen (EPS) of polyurethaan (PU) schuim, om de thermische isolatie te maximaliseren. Ze kunnen een enkele of dubbele deur zijn, afhankelijk van de grootte van de vriescel en de vereisten van de toepassing. Vriesceldeuren kunnen ook worden uitgerust met speciale afdichtingen, vergrendelingen en scharnieren om de luchtdichtheid en de efficiëntie van de vriescel te verbeteren.

Het gebruik van vriesceldeuren is essentieel voor het handhaven van de gewenste temperatuur en het minimaliseren van energieverlies in vriescellen, wat belangrijk is voor het bewaren van bevroren voedsel, medische producten, farmaceutische producten en andere temperatuurgevoelige goederen. Vriesceldeuren worden veel gebruikt in commerciële en industriële toepassingen, zoals restaurants, supermarkten, voedselverwerkingsbedrijven en distributiecentra.

Waarom wordt RVS veel gebruikt voor een koelceldeur?

Roestvrij staal (RVS) wordt vaak gebruikt voor koelceldeuren vanwege de volgende redenen:

  1. Duurzaamheid: RVS is een zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen corrosie, roest, vlekken en slijtage. Dit maakt het zeer geschikt voor gebruik in omgevingen met lage temperaturen en hoge vochtigheid, zoals koelcellen. RVS-deuren zijn bestand tegen de effecten van vocht, condensatie en temperatuurschommelingen, en ze behouden hun uiterlijk en functionaliteit gedurende lange tijd, zelfs in veeleisende omstandigheden.

  2. Hygiëne: RVS is een hygiënisch materiaal dat gemakkelijk kan worden gereinigd en geen micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, vasthoudt. Dit is belangrijk in omgevingen waar voedsel of medicijnen worden bewaard, omdat hygiëne van cruciaal belang is om de kwaliteit en veiligheid van de opgeslagen producten te waarborgen. RVS-deuren zijn gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren, en ze voldoen aan de strikte hygiënevoorschriften die van toepassing zijn in de voedsel- en farmaceutische industrie.

  3. Sterkte: RVS is een sterk materiaal dat bestand is tegen zware belastingen en stoten. Dit maakt RVS-deuren bestand tegen dagelijks gebruik, zoals het openen en sluiten van deuren in drukke commerciële omgevingen. RVS-deuren zijn vaak voorzien van versterkingen en scharnieren die zorgen voor extra stevigheid en duurzaamheid.

  4. Esthetisch aantrekkelijk: RVS heeft een modern en esthetisch aantrekkelijk uiterlijk dat goed past bij veel commerciële en industriële omgevingen, zoals restaurants, supermarkten en distributiecentra. RVS-deuren kunnen een professionele uitstraling geven aan een koelcel en kunnen worden aangepast aan de specifieke ontwerpeisen van een ruimte.

  5. Milieuvriendelijk: RVS is een recyclebaar materiaal, wat betekent dat het kan worden gerecycled en hergebruikt, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is voor deuren van koelcellen. Dit draagt bij aan duurzaamheid en milieubewustzijn in bouw- en industriële toepassingen.

Vanwege deze eigenschappen wordt RVS vaak gebruikt voor koelceldeuren, omdat het duurzaam, hygiënisch, sterk, esthetisch aantrekkelijk en milieuvriendelijk is, en goed bestand is tegen de uitdagende omstandigheden van koelomgevingen.

Wat is het voordeel van sterke kunststof materiaal in diepvries deuren ten opzichte van RVS ?

Het gebruik van kunststof platen in diepvriesdeuren kan enkele voordelen hebben ten opzichte van roestvrij staal (RVS), afhankelijk van de specifieke toepassing en de gewenste eigenschappen van de deur. Enkele voordelen van kunststof platen in diepvriesdeuren zijn onder andere:

  1. Isolatie: Kunststof platen kunnen uitstekende isolerende eigenschappen hebben, vergelijkbaar met RVS-deuren. Kunststof platen kunnen gemaakt zijn van materialen zoals geëxtrudeerd polystyreen (EPS) of polyurethaan (PU) schuim, die een hoge thermische isolatie bieden en de overdracht van warmte van buiten naar binnen minimaliseren. Dit kan helpen om de temperatuur in de diepvriescel stabiel te houden en energie-efficiëntie te bevorderen.

  2. Gewicht: Kunststof platen zijn meestal lichter van gewicht dan RVS, wat kan resulteren in gemakkelijker gebruik en minder belasting op scharnieren en andere deurcomponenten. Dit kan de levensduur van de deur en de algehele duurzaamheid bevorderen.

  3. Corrosiebestendigheid: Kunststof platen zijn van nature bestand tegen corrosie en roest, waardoor ze geschikt kunnen zijn voor omgevingen met hoge vochtigheid en lage temperaturen, zoals diepvriescellen. In tegenstelling tot RVS zijn kunststof platen niet gevoelig voor corrosie en hebben ze geen speciale coatings of afwerkingen nodig om hun corrosiebestendigheid te behouden.

  4. Onderhoud: Kunststof platen kunnen gemakkelijker te onderhouden zijn dan RVS-deuren. Ze kunnen minder gevoelig zijn voor vlekken, krassen en vingerafdrukken, en kunnen eenvoudig worden gereinigd met standaard schoonmaakmiddelen. Dit kan het onderhoud en de reiniging van de deur vergemakkelijken en de totale eigendomskosten verminderen.

  5. Prijs: Kunststof platen kunnen over het algemeen goedkoper zijn dan RVS, waardoor ze een kosteneffectievere optie kunnen zijn, vooral in toepassingen waar kostenbeheersing belangrijk is.

Ben je benieuwd hoe kunststof beter kan werken dan RVS voor industriele deuren, koel- en vriesceldeuren? Neem dan contact op met ARM DOORS voor de meest duurzame deuren binnen jouw bedrijf.

 

 

https://armdoors.nl/