Flybook
Image default
Dienstverlening

Verwarmingsproblemen in huis + de oplossingen

In een land zoals Nederland is verwarming – vooral in de herfst- en wintermaanden – heel belangrijk. Toch komen er regelmatig problemen voor met verwarmingssystemen. En dan kan je natuurlijk een loodgieter Almere bellen, maar je kunt vaak zelf ook maatregelen nemen. In dit artikel ontdek je welke problemen vaak voorkomen én hoe je ze oplost, zodat je lekker warm blijft.

Lekkende CV-ketel

Heb je een lekkende CV-ketel thuis? Dat is vervelend, maar het kan zelfs wijzen op een interne storing. Uiteindelijk kan de waterdruk daardoor lager worden en gaat je verwarming minder goed werken. Daarom wil je ontdekken waar de lekkage precies zit. Zit er alleen een verbinding los die je even moet aandraaien of vervangen? Of is er iets anders aan de hand? Als het meer is dan dat, dan is het verstandig om een loodgieter in te schakelen.

Vreemde geluiden

Heb je weleens gemerkt dat er vreemde geluiden uit de verwarming komen? Getik, geborrel of gefluit – het kan allemaal. Vaak zitten er dan luchtbellen of vuil in, maar het kan ook dat de waterdruk te hoog is. Daarom wil je de radiatoren eerst ontluchten. Helpt dat niet? Dan moet het verwarmingssysteem doorgespoeld worden, wat ‘power flushen’ genoemd wordt. Doe dit niet zelf, maar bel een loodgieter die er verstand van heeft.

Radiator blijft koud

Als je de verwarming aan zet en de kachels staan in alle ruimtes open, dan zou het overal warm moeten worden. Toch kan het gebeuren dat één of meerdere radiator(en) koud blijven. Dan zitten er vaak luchtbellen in het systeem en kan het warme water er niet goed doorheen stromen. In dit geval is ontluchten (door middel van een ontluchtingssleutel) ook de oplossing. Doe dit totdat er water uitkomt. Controleer ook de druk op de ketel en vul hem eventueel bij als het nodig is. Doet de radiator het daarna nog steeds niet? Ook dan is een loodgieter bellen het beste alternatief.

Verwarming kapot

Soms doet de verwarming het ineens helemaal niet meer. Dit kan aan meerdere dingen liggen. Denk aan een kapotte pomp of ketel of een storing in de thermostaat. Je wil dan eerst wat dingen controleren, zoals de instellingen van de thermostaat, of er stroom voor de ketel is en of het systeem 1,5 tot 2 bar druk bevat. Is dat allemaal oké? Bel dan een loodgieter om je verwarming te repareren.

Wees problemen voor

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom kun je je verwarmingssysteem het beste af en toe laten controleren. Bel bijvoorbeeld eens per jaar een loodgieter om een check te doen. Dit preventief laten doen is voordeliger dan uiteindelijk de problemen laten oplossen.