Flybook
Image default
Onderwijs

CKV: een korte introductie

Dit is CKV

Wat is CKV? CKV staat voor Culturele Kunstzinnige vorming. CKV is dan ook een superbreed vak! Tijdens de lessen en alle activiteiten eromheen, maken de leerlingen kennis met alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. Alle leerlingen die in de bovenbouw van de middelbare school zitten, hebben het vak in hun pakket. De leerrichting maakt daarbij niet uit. Of je nou op het vmbo, de havo of het vwo zit, kunst en cultuur zijn superwaardevol voor iedereen. In de onderbouw is CKV nog niet verplicht. Veel scholen bieden wel een voorbereidend cultureel lesprogramma aan. Een soort ‘CKV junior’, waarin de leerlingen vast kunnen proeven van wat hen later te wachten staan.

Het programma van CKV

Het lesprogramma samenstellen voor CKV is een feestje. Het vak heeft natuurlijk een heel andere invulling dan het gemiddelde schoolvak, waarbij leerlingen stilzitten achter hun bureau en opdrachten maken in een schrift of op een laptop. Maar dat is natuurlijk niet de manier waarop je kunst en cultuur ervaart. Hiervoor moet je in beweging komen. Om de kunst buiten de muren van de school op te zoeken of om zelf de handen uit de mouwen te steken en iets te maken.

Versterking van buiten school

Maar hoe zorg je nou dat je echt dat brede, veelzijdige aanbod hebt waar het vak om vraagt? Je bent als docent nou eenmaal niet gespecialiseerd in alle verschillende kunstdisciplines. En dat hoeft ook niet! Vakprofessionals met uitgebreide ervaring in het geven van kunstonderwijs aan leerlingen van alle leeftijden komen je lesprogramma graag aanvullen met culturele workshops. Denk bijvoorbeeld aan een dansworkshop, theaterlessen of een cultureel dagproject met de hele school. Maar vergeet ook de ’technische’ workshops niet. Er gebeuren tegenwoordig een hoop mooie dingen op het snijvlak van kunst en techniek. Bijvoorbeeld Virtual en Augmented Reality. En je kunt aandacht besteden aan belangrijke thema’s. Bijvoorbeeld aan duurzaamheid, met een workshop upcycling. Of aan vrijheid, met een workshop podcast maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

https://www.grotebroer.nl