Flybook
Image default
Onderwijs

Studiebegeleiding, als je nog niet weet wat je wilt

In het huidige schoolsysteem, moet je vaak al erg vroeg weten, wat je na de middelbare schooltijd met je leven wilt gaan doen. Vooral als je kader of mavo hebt gedaan, moet je op erg jonge leeftijd al beslissen welke richting je later op wilt. Dit is voor veel jongeren een moeilijke keuze. Als je niet zeker bent van deze keuze, je weet überhaupt niet waar je moet beginnen, of twijfel je tussen verschillende opleidingen, dan kan je naar een intake gesprek bij een studiekeuze adviesbureau. Je krijgt eerst een gratis kennismakingsgesprek waarin de begeleider jouw situatie beter leert kennen.  

 

Voor iedereen studiekeuzehulp in de buurt 

Naar hulpvragen bij een studiekeuze adviesbureau kan in verschillende steden. Zo heb je onder andere hulp bij je studiekeuze Amsterdam, Delft, Rotterdam, Eindhoven en nog veel meer. Het is waarschijnlijk wel slim om van te voren al iets van onderzoek te doen voordat je naar zo’n gesprek gaat. Probeer te onderzoeken waar voor jou het probleem ligt wat betreft het maken van de studiekeuze. Als jij dit al weet, kan je het hier met de studiekeuze begeleider over hebben, en zal het traject ook mogelijk sneller verlopen. Zo weet je sneller wat voor jou de mogelijke oplossing is.  

 

Geen test, maar zelf op onderzoek uit 

Het leren kennen van jezelf is een groot onderdeel als het gaat om het maken van de juiste studiekeuze. Dit is dan ook de reden dat hier veel aandacht aan wordt besteed in een studiekeuzetraject. Dat is dan ook de reden dat er geen tests worden afgenomen in het traject. Een test kan je namelijk een soort gevoel opleggen dat het resultaat van de test het beste bij jou past, op basis van de dingen die je hebt ingevuld. Als je onzeker wordt van zo’n test, omdat de resultaten helemaal niet bij je passen, is het aan te raden om studiekeuzebegeleiding aan te vragen.  

 

Tijdens de studie nog begeleid worden 

Ook als je al bezig bent met een studie kan je nog studieadvies krijgen. Het is namelijk helemaal niet gek als je tijdens je studie ook nog twijfels hebt. Ook kan het studeren zelf, als in het leren en maken van opdrachten en tentamens, een obstakel voor sommige studenten zijn. Studiekeuze adviseur kunnen je ook in deze situatie helpen. Zo kunnen ze je helpen om te gaan met motivatieproblemen, je helpen met plannen, het creëren van meer structuur en het verminderen van stress en faalangst. Echter hoef je hier niet altijd een extern bedrijf voor in te schakelen, want op de studie zelf heb je ook vaak studieadviseurs beschikbaar.  

 

 

 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/