Flybook
Image default
Dienstverlening

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie Om Beter Te Slapen

Niemand weet precies wat depressie veroorzaakt, omdat er niet één enkele identificeerbare oorzaak is. Wat wel bekend is, is dat genetische, biologische, omgevings- en psychologische factoren allemaal een rol spelen in het opwekken van mentale gezondheidsproblemen in sommige individuen.

Er zijn bepaalde groepen van mensen die meer risico lijken te hebben dan anderen, en deze bevatten bijvoorbeeld langdurig zieken en gehandicapten, ouderen, daklozen, mensen in lagere socio-economische groepen of die slechte behuizing hebben, mensen die afhankelijk zijn vangeneesmiddelen en alcohol, en mensen in de gevangenis.

Echter, alleen omdat je in één van deze groepen thuis hoort betekent het niet automatisch dat je waarschijnlijk mentale gezondheidsproblemen zult ontwikkelen, net als dat het niet automatisch betekent dat degenen die niet in deze groepen horen het niet zullen doen. Depressie en andere problemen die de mentale gezondheid beïnvloeden discrimineren niet.

Dit betekent natuurlijk dat we niet van tevoren met zekerheid kunnen voorspellen wie wel of niet een mentaal gezondheidsprobleem in de toekomst zal ontwikkelen.

Hoe wordt depressie behandeld?

De meest algemene manier om een depressie te behandelen is om antidepressiva te geven of een verwijsbrief te geven voor een vorm van psychotherapie, of zelfs beiden. Gegeven het feit dat antidepressiva vaak ongewenste bijwerkingen heeft, prefereren meeste mensen een behandelingsaanpak zonder geneesmiddelen wanneer het mogelijk is, en in vele geval is dat het ook. Psychotherapie krijgt snel erkenning als een hoog effectieve behandeling voor depressie.

Wat is psychotherapie?

Psychotherapie gebruikt een hele reeks van psychologische technieken om depressie en andere mentale gezondheidsproblemen te behandelen. Het is belangrijk dat de omgeving gunstig is voor open discussie en dat er een gevoel van vertrouwen tussen de therapeut en het individu is, voordat psychotherapie effectief kan zijn.

Wat gebeurt tijdens een psychotherapeutische sessie is dat een opgeleide therapeut samen met het individu werkt, of soms in een groep, om te proberen te begrijpen wat de onderliggende kwesties zijn die bijdragen aan hun mentale problemen.

Er zijn ook verschillende aanpakken die psychotherapeuten gebruiken, een in toenemende mate algemene aanpak die door artsen vandaag wordt aangeraden is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie legt de aandacht op het gedrag, overtuigingen en manieren van denken van het individu.

Het zal vaak negatieve gedachten of gedragspatronen identificeren die niet nuttig zijn voor het individu.

Persoonlijk advies van psycholoog in haarlem

https://www.depsycholoog.nl/tilburg/