Flybook
Image default
Bedrijven

Kans op werk als elektricien

Omdat traditionele vierjarige universitaire diploma’s gemiddeld 5,5 jaar of langer duren, kiezen steeds meer mensen voor vakscholen en stage programma’s. Hiermee kunnen studenten na hun opleiding sneller aan de slag op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om na te gaan welke opties er zijn en waar ze geïnteresseerd in zijn. Een van deze opties is elektricien worden, wat een concurrerend salaris en veel kansen op werk biedt als je eenmaal een vergunning hebt. Een erkend elektricien worden is echter geen gemakkelijke taak. Het vereist veel kennis, van stagelopen tot naar school gaan, en jaren van gedocumenteerde werkervaring om een licentie te krijgen. 

Diverse taken en opdrachten

Elektrisch werk is moeilijk en kan gevaarlijk zijn als je niet weet wat je doet. Daarom is het zo belangrijk om een uitgebreide opleiding en ervaring te hebben. Begin met werken onder een erkende aannemer om een vergunning te krijgen om zelfstandig te werken. Elektriciens werken soms in gebouwen in aanbouw, renovatie of buiten aan elektriciteits- en telecommunicatiesystemen. Ze werken soms in grote ruimtes of in krappe omstandigheden. Deze werkomgevingen hebben vaak te maken met elektrische draden onder spanning. Ze kunnen dus ze heel gevaarlijk zijn als de juiste voorzorgsmaatregelen niet worden genomen. Vaak werken elektriciens zelfstandig aan projecten, maar ze kunnen ook deel uitmaken van een groter bouwteam.

Indeling van een werkdag van elektricien

Elektriciens kunnen het hele jaar door aan de slag. Hun uren variëren afhankelijk van hun rol. Onderhoudselektriciens hebben meestal regelmatig werk dat ze afwerken in een typische 40-urige werkweek. De meeste elektriciens werken op weekdagen op vaste tijden en niet in het weekend, op feestdagen of ’s avonds laat. Daarentegen hebben onafhankelijke elektriciens en de junior elektriciens die onder hen werken niet zulke regelmatige uren. Zij kunnen de ene week een druk schema hebben en de andere week weinig uren. Werken als zelfstandig elektricien of consultant geeft elektriciens de meest flexibele werktijden.