Flybook
Image default
Bedrijven

Vrachtwagenchauffeur

Een vrachtwagenchauffeur, we hebben er allemaal van gehoord, maar wat doet een vrachtwagenchauffeur precies? Een vrachtwagenchauffeur is iemand die namens een transportbedrijf producten vervoert met een vrachtwagen. Een voertuig mag een vrachtwagen worden genoemd wanneer het bestemd is voor het vervoeren van goederen en wanneer de toegestane maximale massa boven de 2500 kilo ligt. Voor je een vrachtwagenchauffeur kunt worden, zul je eerst een opleiding tot vrachtwagenchauffeur moeten volgen. Je hebt een vrachtwagenchauffeur opleiding in Maastricht, maar ook op veel andere plekken in Nederland.

 

Wat doet een vrachtwagenchauffeur?

Wanneer je bijvoorbeeld de opleiding tot vrachtwagenchauffeur in Maastricht hebt behaald kun je aan het werk. Als vrachtwagenchauffeur ben je in de eerste plaats verantwoordelijk voor het veilig en efficiënt vervoeren van goederen. Meer specifiek kunnen je taken er als volgt uitzien:

  • Voorbereiden van de levering door de beste route te plannen, rekening houdend met rij- en rusttijden. Een vrachtwagenchauffeur mag maar een bepaald aantal uren achter elkaar rijden. Dit is om te voorkomen dat ze in slaap vallen achter het stuur en zo een ongeluk veroorzaken. In het ergste geval kun je een boete krijgen als de politie hier achter komt.
  • Controleren van de technische staat van de vrachtauto (onder meer controleren van het oliepeil en de staat van de banden)
  • Controleren en veilig vastzetten van de lading
  • Veilig en efficiënt vervoeren van de lading naar de juiste bestemming
  • Laden en lossen van goederen (eventueel in samenwerking met laad-en-losmedewerkers)
  • Ontvangen en tekenen van bonnen, leveringsbewijzen en/of andere formulieren
  • Registreren van relevante gegevens volgens nationale of internationale richtlijnen
  • Rapporteren van eventuele vertragingen, schadegevallen, mankementen aan het voertuig en andere problemen

Waar werken vrachtwagenchauffeurs?

Vrachtwagenchauffeurs werken meestal voor transportbedrijven of voor leveranciers van bijvoorbeeld levensmiddelen, bloemen of bouwmaterialen. Collega’s met wie ze te maken hebben, zijn bijvoorbeeld planners, inkopers, laad-en-losmedewerkers, logistiek medewerkers en magazijnmedewerkers. Ook komen de vrachtwagenchauffeur veel in contact met de klanten waar ze de goederen naar moeten vervoeren.

https://eurotransportcollege.com/vrachtwagen-chauffeur-worden/