Flybook
Image default
Kinderen

Wat is een gastouder Heerhugowaard?

 

Een gastouder Heerhugowaard  biedt kleinschalige opvang, zoals in een gezinssituatie. Vaak gebeurt dit in het huis van de gastouder. Er zijn ook gastouder Heerhugowaard die bij je thuis kinderen opvangen, dat heet dan ‘gastouder aan huis’. Heb je meerdere kinderen die je door dezelfde gastouder wilt laten opvangen, dan kan je er dus voor kiezen om een gastouder aan huis te zoeken. De GGD moet dan wel eerst je huis goedkeuren. Een gastouder is minimaal 18 jaar. Ook moet ze Nederlands, Fries of een ander erkende Nederlandse streektaal spreken met de kinderen.

Verplichte documenten gastouder

 

Wat mag een gastouder Heerhugowaard doen?

Een gastouder Heerhugowaard gastouder mag maximaal 6 kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar opvangen. Dit is inclusief haar eigen kinderen tot 10 jaar. Vangt de gastouder alleen maar kinderen op tot 4 jaar, dan zijn het er maximaal 5, inclusief haar eigen kinderen tot 4 jaar. Bestaat het groepje alleen uit kindjes onder de 2, dan mag het niet groter zijn dan 4 waarvan maximaal 2 baby’s (0 jaar). Ook dit is inclusief  eigen kinderen van deze leeftijden. Als een gastouder Heerhugowaard r meer dan 4 kinderen opvangt, is ze verplicht om een achterwacht te hebben.

 

Wat is een achterwacht?

De achterwacht is iemand die, in geval van nood, de zorg van de kinderen kan overnemen. Dit zijn de hulptroepen van gastouder Heerhugowaard . Dit kan de partner van de gastouder zijn, de buurvrouw of een kennis. De achterwacht hoeft geen diploma’s te hebben omdat het om een noodoplossing gaat en moet binnen een kwartier op de opvanglocatie aanwezig kunnen zijn. De achterwacht is alleen verplicht als een gastouder meer dan vier kinderen opvangt, maar het is altijd verstandig om er naar te vragen. Mocht er zich een situatie voordoen, weet je door wie je kinderen worden verzorgd.