Flybook
Image default
Beauty en verzorging

Wat is Melasma en hoe kom je er vanaf? | Zwangerschapsmasker

Melasma

Een zwangerschap is een van de mooiste momenten in het leven van een vrouw. Of dit is toch op zijn minst bij de meeste vrouwen zo want helaas is dit niet voor iedereen de mooiste tijd van haar leven. Tijdens een zwangerschap zijn er namelijk vrouwen die last kunnen hebben van melasma, of anders gezegd een zwangerschapsmasker. In dit artikel vind je hier meer informatie over zoals wat melasma inhoudt, wat er tegen te doen is en wat de oorzaken er van zijn.

 

Wat is het?

Melasma is eigenlijk een moeilijk woord voor donkere pigmentvlekken in het gezicht. Ook wordt het wel eens een zwangerschapsmasker genoemd omdat het heel vaak voorkomt bij vrouwen dit op dat moment zwanger zijn. Heel af en toe komt het ook voor bij mannen maar dat is vrij zeldzaam. Het meest komt het voor bij vrouwen op de vruchtbare leeftijd. Het is niet levensbedreigend en ook niet besmettelijk. Heel vaak voelen vrouwen zich er onzeker en beschamend over, dit hoeft echter helemaal niet aangezien er meer vrouwen zijn die er last van hebben en het na de zwangerschap ook gewoon terug verdwijnt.

 

Hoe herken je melasma?

Melasma kan je herkennen aan de bruine, grillige vlekken in het gezicht. Vaak zijn ze te zien op het voorhoofd, de wangen, de slapen, de ogen en op de bovenlip. Bij sommige vrouwen zijn er vlekken in de hals en op de onderarmen, alhoewel op de onderarmen vaker bij vrouwen voorkomt die in de menopauze zitten.

 

Wat zijn oorzaken van melasma?

Er is nog geen echte oorzaak bekend dat melasma tot gevolg heeft wat maakt dat een wetenschappelijke, oorzakelijke behandeling moeilijk is.

 

Wat kan je ertegen doen?

Er zijn verschillende behandelingen die de symptomen van melasma aanpakken. Denk maar aan blekende crèmes die de huid lichter maken door de aanmaak van pigment af te remmen. Melasma kan ook behandeld worden met laser- en of lichttherapie. Deze therapieën pakken het overmatige pigment in de huid aan. Uiteraard zijn er ook eenvoudigere dingen die u zelf kan doen om melasma tegen te gaan. Bescherm jezelf bijvoorbeeld al extra goed wanneer je in de zon gaat. Smeer je gezicht altijd goed in met een zonnecrème met een factor die beschermend genoeg is. Soms kan het ook zijn dat er een verband is tussen melasma en bepaalde geneesmiddelen die worden ingenomen. Als dit hier een gevolg van is, kan het aangeraden zijn om naar een alternatief geneesmiddel over te stappen.