Flybook
Image default
Electronica en Computers

Zijn goedkope 3d pennen betrouwbaar

Wanneer je een 3d pen als de 3doodler start wilt kopen zijn er enorme verschillen in prijs. Zowel online als in warenhuizen wordt er voor de feestdagen behoorlijk gestunt met de populaire 3d pen. Maar is elke 3d pen wel hetzelfde, welke verschillen zijn er en is een goedkope 3d pen wel betrouwbaar en goed? In dit artikel proberen we meer duidelijk te maken over deze verschillen in prijs maar ook in kwaliteit van de 3d pennen. Voor wie nog niet bekend is met een 3d pen het gaat hier om een pen waar je 3d objecten mee kunt tekenen. Zoals de 3d printer moet je ook voor de 3d pen filamenten gebruiken en zal door verhitting van het filament een tekenobject gemaakt kunnen worden. Het tekenen kan uit de losse hand gebeuren maar ook met een tekenmal.

Welke verschillen zijn er in kwaliteit

Er zijn na de introductie van 2013 heel veel verschillende modellen van verschillende aanbieders op de markt verschenen. Deze merken verschillen onderling in kwaliteit. Zo zijn de eerste generatie 3d pennen groot maar vooral ook onhandig als het om het tekenen gaat. Deze 3d pennen verstoppen snel en dan zul je pas verder kunnen met tekenen nadat de 3d pen volledig is gereinigd. Dit is een tijdrovend en soms ook vervelende klus voor kinderen. Bovendien gaat het plezier van het tekenen er op deze manier snel vanaf. Kies dus altijd voor een nieuw model en laat je niet verleiden door alleen de prijs. De iets duurdere modellen zijn voorzien van een anti-verstopping en zijn veel prettiger in het gebruik.

Oled of LCD display noodzakelijk

Wat verder opvalt is dat er veel modellen zijn die zijn uitgevoerd met een display. Dit display is bedoeld om vooral ook exact de temperatuur voor de verhitting van de nozzle te kunnen aflezen. Dit is belangrijk omdat ieder filament waarmee gewerkt gaat worden een eigen temperatuur heeft waarbij deze smelt. Veel gebruikte filamenten bij de 3d pen zijn de PLA en ABS filamenten. Nieuwe soorten als bijvoorbeeld PVA filament hebben weer een andere verhittingstemperatuur nodig. De iets duurdere modellen zijn vaak uitgerust met de mogelijkheid deze temperaturen handmatig in te stellen en exact af te lezen wanneer de temperatuur is bereikt. Ook een automatische doorloop is belangrijk bij het tekenen. Pas op voor extreem lage prijzen voor een 3d pen want vaak is er sprake van een verouderd model.

https://www.3dpenstunter.nl/