Flybook
Image default
Zorg

Hoe ga je om met trauma

EMDR, of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een therapie die is ontwikkeld door een Amerikaanse psychologe, halverwege de vorige eeuw. Deze therapie is ontwikkeld nadat de psychologe wandelde door een bos en merkte dat ze minder last had van onaangename gedachten als ze zichzelf afleidde tijdens het wandelen. De doelgroep van deze therapie is dan ook mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt en hulp nodig hebben om daarmee om te gaan en deze gebeurtenissen achter zich willen laten. Deze therapie is er dan ook op gericht om langzamerhand de herinneringen aan de traumatische gebeurtenis te doen vervagen.

 

De eerste stap is dat de therapeut en de patiënt bij elkaar komen en gaan praten over de traumatische gebeurtenis. Tijdens dit gesprek zal de therapeut al enkele herinneringen uit het verhaal pikken om aan te pakken tijdens de behandeling. Dit is echter nog geen definitieve behandeling/

 

Daarna leert de therapeut de patiënt enkele technieken om om te gaan met emoties die mogelijk op kunnen komen bij het herleven van de traumatische gebeurtenis. Denk aan ademhalingsoefeningen.

 

Daarna kan de behandeling echt beginnen. De patiënt moet een voor een de door de therapeut geselecteerde herinneringen herleven. Terwijl de patiënt dit doet, is de therapeut de patiënt aan het afleiden met haar hand en soms ook met muziek. Als dit klaar is, moet de patiënt vertellen welke emoties en gedachtes naar boven zijn gekomen. Dan kan er doorgegaan worden met de volgende herinnering.

 

Deze behandeling wordt vaak herhaald, totdat de herinneringen aan de trauma langzaam beginnen te vervagen. Op een gegeven moment zijn de herinneringen aan het trauma wazig en onhelder en wordt de patiënt niet meer zo negatief beïnvloed door de herinneringen.

 

Als jij of een kennis behoefte heeft aan emdr, is er emdr therapie amsterdam beschikbaar bij een psycholoog amsterdam.

 

https://piekerpoli.nl/