Flybook
Image default
Mode en Kleding

Een bontkraag op je winterjas wel of niet handig?

Als je de laatste paar jaar een beetje om je heen hebt gekeken in de winter zal het je vast zijn opgevallen dat je overal wel mensen ziet lopen met een winterjas met bontkraag.

Dit is niet zonder reden! Deze soort jassen zijn een paar jaar geleden in de mode geraakt en het ziet er, tot nu toe, niet uit alsof ze snel zullen verdwijnen.

Maar hoe komt dat nou?

Vanaf 1920 is er veel verandert aan de uitstraling van de jassen van en met bont. Toch zijn er ook een paar dingen gelijk gebleven.

Bont word nog steeds gebruikt om de jassen net even wat warmer te maken. Dit is vrij logisch gezien bont van nature erg goed isoleert en dus een goed materiaal is om te verwerken in jassen.

Ook de populariteit van bont is niet erg afgenomen. Dit komt omdat, zelfs meer dan tachtig jaar later, bont nog steeds als een soort status symbool word gezien.

Omdat bont een duur materiaal is werd de jassen met bontkraag voor heren en ook de damesjassen met bontkraag enkele jaren geleden bedacht. Deze is vanaf dat moment razend populair geworden, vooral onder de jeugd.

Omdat een jas die geheel uit bont bestaat gepaard gaat met een behoorlijk prijskaartje is dit dan ook een logisch alternatief voor diegene die wel bont willen dragen maar geen duizend(en) euro’s te besteden hebben of willen besteden.

Op deze manier kan bont toch worden gedragen en een status uitstralen zonder dat je weken, maanden of zelfs jaren voor moet sparen.

Waarom werkt bont zo goed?

Om de werking van bont beter uit te kunnen leggen is het nodig om terug te gaan naar de oorspronkelijke eigenaren, namelijk de dieren.

Als je kijkt naar de dieren die in koude omgevingen leven kan je goed zien hoe het nou precies komt dat de bonte vacht hun zo goed warm houd.

Bont bestaat uit vele kleine haren en werkt daardoor als een soort filter. Daarnaast bestaat echt bont ook uit verschillende lagen.

Je hebt dus en verschillende lagen met een net even iets andere soort bont (ene donsachtiger dan de andere). En elke laag filtert de koude lucht steeds meer weg.

De koude lucht die niet weg glipt word vast gehouden tussen de haren en verwarmt door de lichaamswarmte.

Als laatste word er ook nog eens warmte aangemaakt door de wrijving die tussen de haren van het bont ontstaat tijdens het bewegen (warmte door frictie).

Dit zelfde effect heeft het bont wanneer het word omgevormd naar een (winter)jas.

Dus wat ga jij deze winter doen?

Als je de informatie hierboven heb gelezen is het tijd voor de volgende stap. Wil jij niet graag een jas met bontkraag hebben voor deze winter

Misschien zit je zelfs wel te denken aan een jas die helemaal uit bont bestaat (de zogeheten lammy coat)?

Hoe dan ook, ik wens je veel plezier met de zoektocht naar een geschikte winterjas zodat je in alle warmte kunt genieten van het buiten zijn!