Flybook
Image default
Mode en Kleding

Koop nu al nestkastjes tegen de processierups

De herfst is net begonnen en de plaag van de processierups ligt nog vers in ons geheugen. Nooit eerder hadden wij in Nederland zoveel last van het beestje. Jeukende armen, jeukende benen en soms zelfs last van de ogen. Het leek wel alsof iedereen wel jeukbulten van de processierups had opgelopen. De jeukbulten waren vaak nog vervelender dan muggebulten en bovendien hielden ze bij de meeste mensen ook langer aan. De voorspellingen zijn dat we in 2020 nog veel meer last van de processie rups gaan krijgen, daarom is het verstandig om nu al maatregelen te nemen!

 

Nestkastjes in de strijd tegen de processierups

Nu al maatregelen nemen, zul je denken. Hoe dan? Dat gaan we je vertellen! De processierups is een beestje dat zich in het voorjaar gedurende het voorjaar vooral in eikenbomen voortplant. Het diertje heeft een grote natuurlijk vijand en dat is de koolmees. Koolmezen zijn dol op de processierups. Zij halen de rupsjes uit hun nest en voeren ze aan hun kleintjes. Om de rupsen dus op een natuurlijke manier te bestrijden heb je koolmezen nodig.

Natuurlijk heeft het geen zin om een bord op te hangen met de tekst ‘Koolmezen jullie zijn hier van harte welkom’. Wat wel zin heeft om dit soort vogeltjes te lokken is door het plaatsen van nestkasten. Zorg dat je nestkasten plaats bij de brandhaarden van vorig jaar. Hoe meer nestkastjes je plaats, des te beter! Want zo lok je zoveel mogelijk mezen. Om de koolmees te lokken moet je wel het juiste nestkastje ophangen. Gelukkig bestaan er speciale koolmezenkastjes die geheel naar de wensen van de koolmees gemaakt zijn.

 

Natuurlijke vijanden van de processierups

Naast de koolmees heeft de processierups nog enkele natuurlijke vijanden. We zullen ze hier noemen. Dat zijn de bronswesp, het tweestippen lieveheersbeestje, de kale bosmier, de groene aasvlieg en de rupsenaaseter. Helaas is de afgelopen periode de populatie van deze insecten enorm afgenomen. En hierdoor heeft de processierups vrij spel. Ook de toename van het aantal eikenbomen in ons land heeft een negatieve invloed op de rupsen populatie. Immers, hoe meer eten, hoe meer rupsen!

 

Begin zo gauw mogelijk met de natuurlijke bestrijding

Alleen door zeer grondige preventie en bestrijding kan het probleem van de eikenprocessierups effectief worden aangepakt. Vorige week werd al bekend dat het bestrijden van rupsen onze gemeentes wel enkele miljoenen kan kosten. Jij kunt natuurlijk zelf ook een steentje bijdragen. Hoe? Nou eenvoudig, door één of enkele nestkastjes in je tuin te plaatsen. Het liefst in de buurt van eikenbomen natuurlijk. Bij Vogelhuisjes-kopen.nl vind je diverse betaalbare vogelhuisjes speciaal voor de koolmees.