Flybook
Image default
Marketing

Wat is een Bounce percentage en hoe werkt het precies?

Als je bezig bent met het optimaliseren van je website of online winkel, dan is de kans groot dat je al eens hebt gehoord van het Bounce percentage. Maar wat is het nu precies en waarom is het zo belangrijk? In deze blogpost geven we je een heldere uitleg over de betekenis van het Bounce percentage en welke factoren hier invloed op hebben.

Het Bounce percentage is het percentage bezoekers dat na het bekijken van één pagina op jouw website weer vertrekt, zonder verder te klikken naar een andere pagina. Met andere woorden: ze ‘bouncen’ van je website af. Een hoog Bounce percentage kan een indicatie zijn dat jouw website niet goed aansluit bij de zoekopdracht van de bezoeker, of dat de website niet gebruiksvriendelijk genoeg is.

De drie pijlers

Er zijn drie pijlers die van invloed zijn op het Bounce percentage van jouw website. De eerste is de kwaliteit van de content op je website. Bezoekers willen relevante informatie die makkelijk te vinden is. Als de content niet aansluit bij de zoekopdracht van de bezoeker, zal deze snel weer vertrekken. Zorg er daarom voor dat je website meerwaarde biedt.

De tweede pijler is de techniek van je website. Is je website snel genoeg? Op mobiel goed leesbaar? Werken alle links? Allemaal zaken die van invloed zijn op het Bounce percentage. Zorg daarom voor een goede technische basis.

Tot slot is ook de vormgeving van je website van belang. Een aantrekkelijk design zorgt ervoor dat bezoekers langer blijven en makkelijker door je website navigeren. Zorg voor een overzichtelijke structuur, makkelijk te scannen teksten en duidelijke call-to-actions.

Waarom moet je volgens ons investeren in het Bounce percentage?

Omdat het direct invloed heeft op de gebruikerservaring van je websitebezoekers. Bovendien kan het zorgen voor een hogere conversie en dus meer omzet. Door te investeren in de kwaliteit van de content, de techniek en de vormgeving van je website zorg je ervoor dat meer bezoekers meer tijd op je website doorbrengen. Dit vergroot de kans dat ze overgaan tot actie, bijvoorbeeld aankoop of contact opnemen.

In het kort:

– Het Bounce percentage is het percentage bezoekers dat na het bekijken van één pagina op jouw website weer vertrekt, zonder verder te klikken naar een andere pagina.

– De kwaliteit van de content, de techniek en de vormgeving zijn van invloed op het Bounce percentage. 

– Investeer in het Bounce percentage om de gebruikerservaring te verbeteren, de kans op conversie te vergroten en dus meer omzet te genereren.

Veel gestelde vragen over het Bounce percentage:

– Wat is een goed Bounce percentage? Dat verschilt per website en type pagina, maar over het algemeen is een Bounce percentage tussen de 40% en 60% acceptabel. Een Bounce percentage hoger dan 70% kan gezien worden als zorgwekkend.

– Is een hoog Bounce percentage altijd slecht? Nee, het kan ook een teken zijn dat de bezoeker heeft gevonden wat hij zocht en dus niet verder hoeft te zoeken op jouw website. Toch is het belangrijk om te kijken naar de context en het type pagina om te beoordelen of het Bounce percentage acceptabel is.

– Hoe kan ik het Bounce percentage verlagen? Door te zorgen voor relevante content, een snelle website en een aantrekkelijk design. Analyseer ook welke pagina’s een hoog Bounce percentage hebben en pas deze aan om beter aan te sluiten bij de zoekopdracht van de bezoeker.

Conclusie

Een hoog Bounce percentage kan een zorgwekkende indicatie zijn dat jouw website niet goed aansluit bij de zoekopdracht van de bezoeker, niet gebruiksvriendelijk genoeg is of gewoonweg niet aantrekkelijk genoeg is. Door te investeren in de kwaliteit van de content, de techniek en de vormgeving van je website zorg je ervoor dat meer bezoekers langer op je website blijven en de kans op conversie vergroten. Analyseer daarom regelmatig het Bounce percentage van je website en pas indien nodig je website aan.