Flybook
Image default
Financieel

6 manieren om uw kinderen over geld te leren

Kinderen financiële geletterdheid aanleren kan een ontmoedigende taak zijn, maar door nu fundamentele financiële concepten te introduceren, kunnen ze een stabiele toekomst tegemoet gaan. Door de bouwstenen van sparen, uitgeven en geld verdienen al vroeg bij te brengen, kunt u uw kinderen beter voorbereiden om financieel verstandig te worden.

Weet je niet hoe je kinderen over geld moet leren? Hier zijn zes hulpmiddelen die u kunt gebruiken om uw kinderen over geld te leren.

1. Geef kleine kinderen een doorzichtig spaarvarken

Gebruik in plaats van het traditionele ondoorzichtige spaarvarken een doorzichtige container om jonge kinderen te helpen hun spaargeld visueel te zien. Geld is een inherent abstract begrip en hoe concreter je het voor kinderen kunt maken, hoe beter.

Zodra uw kinderen wiskunde beginnen te leren, kan het voor hen nuttig zijn om het kleingeld uit hun spaarvarken te rollen, zodat ze kunnen zien hoe het optelt om grotere bedragen in euros te vormen. Het fysiek hanteren van rollen munten kan kinderen helpen de bouwstenen van een euro te conceptualiseren.

2. Maak een budget van hun toelage

Budgetvaardigheden worden niet altijd op school aangeleerd, dus het is het beste om uw kinderen proactief te begeleiden zodra ze een toelage beginnen te ontvangen.

Er zijn verschillende stromingen over een toelage. Sommige mensen denken dat het kan worden verdiend op basis van een salaris voor huishoudelijke taken. Andere ouders zorgen zo nodig voor zakgeld voor hun kinderen. Sommige ouders kiezen voor een hybride aanpak waarbij je alleen betaalt voor klusjes die buiten de “normale” dagelijkse verantwoordelijkheden vallen.

Er is geen vaste regel over hoeveel toelage je elke week moet toewijzen, maar wat je ook bent land op, help uw kind een budget te maken om ze voor te bereiden op grotere budgetten later in het leven.

Gebruik het voorbeeld van de doorzichtige potten, u kunt drie potten markeren als spaargeld, liefdadigheid en uitgaven. Werk vervolgens samen met uw kind om te beslissen hoeveel van hun wekelijkse toelage in elke pot moet worden gedaan. Het visuele van de pot zorgt voor verantwoordelijkheid.

3. Help hen een bankrekening te openen

Als ouders moeten we onze kinderen voorbereiden om succesvol te zijn in het leven en geldbeheer is een cruciale stap. Een manier om dit te doen is door een spaarrekening te openen. Kinderen kunnen zien dat de rente-inkomsten hun spaargeld in de loop van de tijd vergroten en ze zullen toegang krijgen tot echte financiële hulpmiddelen naarmate ze ouder worden.

Als uw kind technisch genoeg is om online te gaan, leer ze dan hoe om door de website van een bank te navigeren en te zien hoe rekeningafschriften zijn ingedeeld. Evenzo leert uw kind door uw kind fysiek een bank te laten bezoeken banketiquette en gezonde financiële gewoonten, zoals het bewaren van bonnen en interactie met stemopnemers. Bovendien hebben veel banken programma’s die zijn ontworpen rond kinderen om bankieren een leuke en positieve ervaring te maken.

4. Leer uw tieners hoe ze geld kunnen verdienen

Tegen de tijd dat kinderen hun tienerjaren bereiken, moeten ze een betaalrekening hebben zodat ze geld kunnen uitgeven met een bankpas voor hun eigen aankopen. Dit legt een groter belang op hoe je geld kunt verdienen. Er worden veel banen voor contant geld gedaan, zodat tieners direct inkomsten kunnen zien. Geldelijke banen, die op hun beurt ook werkervaring toevoegen, kunnen zijn:

  • Gazon maaien

  • Babysit

  • Een online bedrijf starten

  • Sneeuw scheppen

  • Een deeltijdbaan krijgen

Tieners de kans geven om hun eigen geld te verdienen, helpt hen zich voor te bereiden op de volwassenheid en te leren hoe ze voor hun geld moeten zorgen. Stelt je kind de vraag wat is een aankoopverzekering of hoe werken rentes? Neem dan de tijd en leg uit hoe het in elkaar steekt.

5. Speel spellen waarbij geld betrokken is

Spellen waarbij geld betrokken is, zijn nuttig voor jongere kinderen om te begrijpen hoe geld werkt en hoe het in het dagelijks leven wordt gebruikt. Denk ook aan informatie geven over kredietverstrekkers zoals Geldshop. Voor kinderen en peuters, probeer “winkel” te spelen door een nep-etalage op te zetten en ze speelgeld te laten overhandigen in ruil voor goederen. Met oudere kinderen laten ze door het spelen van spellen als Monopoly hen kennismaken met hoe geld werkt.

 

https://spaarbuidel.nl/kredietverstrekkers/