Flybook
Image default
Zakelijk

Wat is de Roos van Leary uitleg?

Je hebt misschien wel eens gehoord van de Roos van Leary, een model dat vaak wordt gebruikt in communicatietrainingen en inzichten verschaft in interactiepatronen tussen mensen. De Roos van Leary uitleg helpt je te begrijpen hoe jouw gedrag het gedrag van een ander kan beïnvloeden, en vice versa. Het gaat erom dat bepaalde gedragingen een reactie bij de ander uitlokken, en door dit te begrijpen kun je effectiever communiceren en samenwerken. 

Hoe werkt het model in de praktijk? 

Stel je een cirkel voor, verdeeld in vier kwadranten. Elk kwadrant vertegenwoordigt een specifiek gedragskenmerk. Afhankelijk van jouw acties en gedrag kun je in een van deze kwadranten vallen. Wat interessant is aan de Roos van Leary uitleg, is dat het niet alleen gaat over waar je op een gegeven moment staat, maar ook over hoe jouw gedrag de reactie van de ander kan sturen naar een bepaald kwadrant. 

Zo kan jouw leiderschapsgedrag bijvoorbeeld een volgend gedrag bij de ander uitlokken, of kan jouw teruggetrokken gedrag juist een dominant gedrag bij de ander stimuleren. Door dit te herkennen, kun je jouw communicatiestijl aanpassen om de gewenste reactie van de ander te krijgen. 

Wat kun je ermee in je dagelijkse leven? 

Nu je een basiskennis hebt van de Roos van Leary uitleg, kun je het in je voordeel gebruiken. Als je bijvoorbeeld merkt dat een gesprek de verkeerde kant op gaat, kun je terugdenken aan dit model om te analyseren welk gedrag je misschien onbewust hebt vertoond en hoe je dit kunt bijstellen. Of als je een team leidt en je wilt een harmonieuze sfeer creëren, kun je het model gebruiken om de dynamiek in de groep te begrijpen en te sturen. Door je bewust te zijn van deze interactiepatronen, kun je beter navigeren in sociale situaties en effectievere relaties opbouwen.

https://www.roosvanleary.com/roos-van-leary-uitleg/