Flybook
Image default
Woning en Tuin

De mede hal van koning Hrothgar

Hrothgar had, volgens het Beowulf-verhaal, een grote zaal die hij Heorot noemde. De koning en zijn strijders zouden zich in de hal verzamelen om te eten, gevechten te plannen, entertainers te horen en mede te drinken (een alcoholische drank gemaakt van gefermenteerde honing en water). Soms zouden ze daar ook slapen.

Deense archeologen hebben zulke lange zalen ontdekt in het Lejre-gebied van Zeeland, het eiland waar de hoofdstad Kopenhagen is gevestigd.

Opgravingen op één plaats onthullen twee verschillende lange zalen, die over elkaar zijn gebouwd, waarschijnlijk gebruikt tussen de jaren 660 tot 890. Niet ver weg is een atrium lange hal – vanaf ongeveer de tijd waarin het Beowulf-verhaal plaatsvindt.

Als we terug in de tijd zouden kunnen stappen en de Deense lange hal zouden kunnen inspecteren, wat zouden we dan zien? Reconstructies, gebaseerd op archeologische bevindingen, helpen ons om ze te visualiseren. Fyrkat (nabij Hobro, Denemarken) is zo’n plek.

Hoewel de heropbouw ervan gebaseerd is op een gebouw dat meer dan 400 jaar later is gebouwd dan Heorot, geeft Fyrkat ons een gevoel van wat deze ontmoetingsplaatsen waren. Zo ook Yeavering, waar een lange hal is gereconstrueerd vol met klassieke eikenhouten tafels.

Ooit de locatie van een Saksisch koninklijk paleis in Northumbria, waarvan geleerden geloven dat de gebeurtenissen in Beowulf in slechts een eeuw eerder waren, is Yeavering één van Groot-Brittannië’s belangrijkste archeologische plekken.

Dankzij de County Council van Northumberland kunnen we ook een virtuele rondleiding maken in Yeavering’s grote zaal waar Angelsaksische Thegns (“Thames”) en hun koning ontspannen rond een vuur.

Mogelijk was dit de soort scene geweest, die door de Beowulf-verhaalverteller werd voorgesteld, toen Grendel het monster Heorot binnengekomen om zijn slachtoffers aan te vallen?

https://www.tafels99.nl/