Flybook
Image default
Bedrijven

Verschillende soorten afval weggooien

Een veelgehoorde discussie is wat men zou moeten verstaan onder gemengd afval. Bij een verbouwing bijvoorbeeld, kun je te maken hebben met heel wat verschillende soorten afval. Dit afval kan niet zomaar even weggegooid worden en dient in een afvalcontainer die daarvoor bestemd is gestopt te worden. Het is niet voor iedereen even helder wat gemengd afval is en wat je het beste in welke container kunt stoppen. Daarom is het handig om op voorhand uit te zoeken wat je dient te doen met de verschillende materialen.

Verschillende afvalsoorten in aparte afvalcontainers

Eigenlijk zijn er verschillende soorten afvalcontainers voor de vele afvalsoorten. Onder gemengd afval zou je sloop- en bouwafval kunnen verstaan. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld metalen, isolatiematerialen, plafondplaten en radiatoren. Dit alles kan in een gemengde afvalcontainer gedumpt worden. Daarnaast zijn er voor de verscheidene afvalsoorten aparte afvalcontainers. Voor alle puin en materialen die vrijkomen tijdens een flinke verhuizing of verbouwing bijvoorbeeld, kun je een bouwcontainer huren. Tevens zijn er containers waar je onder andere het grofvuil en hout kwijt kunt. Onder grofvuil verstaan we papier, gips, glas, kunststof en allerlei andere materialen. Een bouwcontainer huren en het overige afval sorteren is natuurlijk fijn, maar uiteindelijk is één container waar gemengd afval in kan de meest praktische oplossing.

Welke afvalsoorten mogen niet in een gemengde container?

Maak het jezelf zo eenvoudig mogelijk tijdens het verbouwen en klussen. Gebruik één gemengde container om al het afval in te doen. Soms heb je echter te maken met afvalstoffen die niet zomaar bij elkaar gegooid kunnen worden. Afval kan dan gevaarlijk zijn, asbest bevatten of puur chemisch zijn. Bovendien kunnen afvalsoorten heel vervuilend zijn. Je kunt hierbij denken aan dakafval of dakleer. Tevens kan er een probleem zijn met het sorteren van afval. Denk bijvoorbeeld aan grond.

Gemengd afval recyclen

Wanneer afval correct gescheiden is, gaat het recyclen stukken makkelijker. Zo kun je afval in een gemengde container prima recyclen, echter gaat dit veel uitgebreider allemaal. Allereerst worden de grotere delen eruit gehaald. Vervolgens worden de kleine delen afval op een sorteerband geplaatst. De metalen worden eruit gehaald. Daarnaast worden papierafval, hout en plasticafval gescheiden en tot slot is er sprake van een handmatige scheiding. Daarom is het belangrijk de juiste bouwcontainer huren.

https://www.afvalcontainersvlk.nl/bouwcontainer-huren/