Flybook
Image default
Auto’s en Motoren

De invloed van detailing op de garantie van je auto

Ben jij ook zo trots op je glimmende bolide en wil je ervoor zorgen dat hij altijd in optimale staat verkeert? Dan is detailing bij een detailing bedrijf Amsterdam iets voor jou! Maar wacht even, voordat je je auto naar een professionele detailer brengt, vraag je je misschien af: heeft detailing eigenlijk effect op de garantie? Nou, die vraag houden we niet langer in suspense. In dit artikel bespreken we of detailing effect heeft op de garantie van je auto.

Wat zegt de wet? 

Laten we meteen de grootste mythe uit de weg ruimen: het laten detailen van je auto heeft geen invloed op de fabrieksgarantie. Volgens de Nederlandse wet is het de fabrikant die verantwoordelijk is voor het bieden van garantie op zijn producten. Zolang je geen wijzigingen aanbrengt die de prestaties of de veiligheid van de auto beïnvloeden, blijft je garantie geldig. Detailing valt niet onder deze categorie en heeft dus geen invloed op je garantie. Je kunt je auto dus verwennen zonder je zorgen te maken!

Onderhoud versus wijzigingen

Hoewel detailing geen invloed heeft op de garantie, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen onderhoud en wijzigingen aan je auto. Onderhoud, zoals het regelmatig wassen, polijsten en beschermen van de lak, valt onder normaal gebruik en heeft geen invloed op de garantie. Aan de andere kant kunnen wijzigingen aan de auto, zoals het installeren van niet-originele onderdelen of het aanpassen van de motorprestaties, de garantie wel beïnvloeden. Zorg er dus voor dat je weet waar de grens ligt tussen onderhoud en wijzigingen om eventuele problemen met de garantie te voorkomen.

Garantievoorwaarden en aanbevelingen

Hoewel detailing op zichzelf geen invloed heeft op de garantie, is het belangrijk om de garantievoorwaarden van je specifieke automerk en -model te raadplegen. Sommige fabrikanten kunnen specifieke aanbevelingen hebben voor onderhoud en reiniging, zoals het gebruik van bepaalde producten of het vermijden van bepaalde technieken. Het is raadzaam om deze aanbevelingen op te volgen om mogelijke discussies over de garantie te vermijden. Neem bij twijfel contact op met de dealer of de fabrikant om duidelijkheid te krijgen over hun standpunten met betrekking tot detailing.